Del

Sjefanalytiker: Aksjemarkedene vil rette seg

Den nylige nedturen på de globale aksjemarkedene skaper store overskrifter. Men Danske Invests sjefanalytiker mener at det er utsikt til at markedene vil rette seg.

Mange eksperter har de siste ukene ropt «Ulven kommer» med henvisning til risikoen for at en større aksjekorreksjon vil sende aksjekursene enda lengre ned. Men selv om markedene har fått mye juling på det seneste, får det ikke Danske Invests sjefanalytiker Bo Bejstrup Christensen til å endre sin oppfatning av at det alt i alt står bra til med verdensøkonomien. Risikoen for mer uro på aksjemarkedene er ikke overstått, men etterhvert som den økonomiske veksten fortsetter, bør aksjeinvestorene gå bedre tider i møte, vurderer Bo Bejstrup Christensen. Han peker på tre positive forhold som bør dempe den nåværende usikkerheten.
 
Utsiktene for USA er fortsatt OK
Veksten i verdens største økonomi har det bra, og det er utsikt til mer av det samme, forteller Bo Bejstrup Christensen.

«De nyeste tallene for arbeidsmarkedet og for næringslivets og forbrukernes tillit peker etter vår vurdering på fortsatt vekst over 3 prosent. Samtidig er det markante prisfallet på olje og dermed også bensin en positiv faktor for forbrukerne, da det frigjør kjøpekraft. Vi holder derfor fast ved våre forventninger om vekst på over tre prosent i månedene som kommer, og jobbskaping på over 200 000 per måned. Derfor anser vi de nylige fallene for å være drevet av midlertidige bekymringer,» sier Bo Bejstrup Christensen.
 
Kinesisk avmatning snart overstått
Den fremstormende kinesiske økonomien har mistet pusten, men Bo Bejstrup Christensen mener ikke at utviklingen er alarmerende.
 
«Vi vurderer ikke at den kinesiske økonomien er i ferd med å falle fra hverandre. Vi tror derimot at den reduserte veksten skyldes en tilsiktet innsats for å dempe boligmarkedet og få utlånsveksten under kontroll. Arbeidsmarkedet har ikke svekket seg for alvor, til tross for lavere vekst, og lønningene øker fortsatt jevnt. Det vitner om at Kina ikke lenger trenger å vokse 8 prosent, men derimot snarere skal vokse 6 prosent. Etterhvert som denne innstramningskampanjen ebber ut, venter vi at Kinas vekst vil stoppe med å falle,» sier Bo Bejstrup Christensen. Han understreker imidlertid at utviklingen i den kinesiske veksten fortsatt utgjør et større risikomoment for den globale økonomien.
 
Europeisk vekst halter - bunnen er i sikte tross usikkerhet  
Lavere vekst i euroland og nylige svake tall fra tysk økonomi betyr ifølge Bo Bejstrup ikke at den europeiske økonomien befinner seg i en mer permanent stagnasjon.
 
«Det er vår vurdering at den aktuelle nedgangen i den europeiske veksten er rent forbipasserende og bl.a. skyldes usikkerhet om Øst-Europa, svakere vekst i Kina og manglende kredittvekst fra europeiske banker. De to førstnevnte forholdene er etter vår vurdering rent midlertidige. Og i tiden fremover forventer vi at den kommende avslutningen på stresstesten av bankene gradvis vil bidra til økt utlånsvekst,» sier Bo Bejstrup Christensen.

Få investeringsnyheter på e-post

Danske Invests nyhetsabonnement er en gratis e-posttjeneste, hvor du får daglig e-post med kurser og avkastning.

Du på- og avmelder deg ved å skrive inn din e-post adresse.

Info

Noget gik galt.

Warning

Noget gik galt.

Error

Noget gik galt.