• 1/1

    12.08.2022

    Suspension of sub-funds - technical issues

    Please note that the DK domiciled funds are suspended today due to technical issues.

    Les mer
Del

Politisk uro og Kinas vekst vil prege tredje kvartal

Storbritannias «nei» til EU-medlemskap, gjør at årets tredje kvartal starter med fornyet usikkerhet.

Med konsekvensene av Brexit-valget, et kommende presidentvalg i USA og avtakende vekst i Kina, kan tredje kvartal bli både begivenhetsrikt og utfordrende. Men til tross for fornyet uro både politisk og på finansmarkedene, vil ikke Brexit-resultatet skape en ny global krise.

Dette hevder sjefanalytiker Bo Bejstrup Christensen i det nye Investor Brief fra Danske Invest om forventningene til finansmarkedene i tredje kvartal 2016.

«På bakgrunn av sjokket som den politiske usikkerheten representerer, forventer vi nå at Europa går inn i resesjon i tredje kvartal. Samtidig mener vi at veksten vil vende tilbake i løpet av våren 2017», sier Bo Bejstrup Christensen og fortsetter:

«Den europeiske sentralbanken, ESB, og Storbritannias sentralbank, Bank of England, vil gjøre alt de kan for å sikre finansiell stabilitet.»

Amerikansk renteøkning tilbake i søkelyset
Mens uroen raser i Europa, står det annerledes til i USA, der veksten har økt fra rundt 1 % til nå å ligge på rundt 2 %.

«Selv om uroen i Europa godt kan skape litt uro på helt kort sikt, mener vi at spesielt styrken på det amerikanske boligmarkedet og i det amerikanske banksystemet vil være nok til å få veksten til å stige til over 2 % i løpet av høsten 2016», forklarer Bo Bejstrup Christensen.

Han mener samtidig at tredje kvartal vil by på både lønns- og prisvekst, noe som kan få en amerikansk renteøkning tilbake på bordet i løpet av høsten.

Kinas vekst mister fremdriften
I utviklingsøkonomiene vil øynene rettes mot Kina, der den økonomiske veksten – som så ut til å stabilisere seg i andre kvartal – kan begynne å avta etter hvert som regjeringens stimuli mister kraft.

«For å opprettholde vekstnivået må regjeringen enten fortsette stimulansene gjennom f.eks. flere investeringer i infrastruktur eller å fortsette med å senke kravene ved boliglån. Vi tror ikke at den kinesiske regjeringen vil fortsette med å stimulere til vekst i samme grad, og derfor spår vi at både investeringsveksten og boligmarkedet vil miste fart i tredje kvartal», sier Bo Bejstrup Christensen.

Hvis dette skjer, mener han at ikke bare Kina, men også mange andre vekstmarkedsøkonomier vil miste fart. I tredje kvartal forholder Bo Bejstrup Christensen seg dermed skeptisk både til at oppgangen i råvareprisene og den senere tids generelt gode utvikling i vekstmarkedene vil ha vedvarende effekt.

«Med disse scenariene innbakt, har vi for øyeblikket nøytral risikovekt på aksjer og opprettholder undervektingen av aksjer fra vekstmarkedene og Europa, mens vi har overvekt i amerikanske aksjer. Dette gjenspeiles i porteføljene i investeringsproduktene Horisontfondene og Danske Formuesforvaltning», sier Bo Bejstrup Christensen.
 

Få daglig e-post med kurser og avkastning

Danske Invests abonnement er en gratis e-posttjeneste, hvor du får daglig e-post med kurser og avkastning.

Du på- og avmelder deg ved å skrive inn din e-post adresse.

Info

Noget gik galt.

Warning

Noget gik galt.

Error

Noget gik galt.