Del

Investere i Kina

Etter lang tids skepsis ser Danske Invests sjefanalytiker Bo Bejstrup Christensen mer optimistisk på investeringsmulighetene i det kinesiske markedet. Men du må se deg for når du investerer i Kina, forklarer han.

Etter noen vanskelige år er kinesiske aksjer igjen i ferd med å bli en interessant investeringsmulighet. Mens analytikere og økonomer gjennom lengre tid har vært bekymret for den fallende veksten i «Riket i midten», vurderer Danske Invests sjefanalytiker Bo Bejstrup Christensen nå at bunnen er nådd, og at veksten fra nå av vil stabilisere seg på rundt 6 prosent. Det betyr at det er gode investeringsmuligheter i det kinesiske aksjemarkedet, men Bo Bejstrup Christensen understreker imidlertid at det kinesiske markedet er vanskelig å gjennomskue, og at du må kunne manøvrere i farvannet mellom sektorer og bransjer for å få det optimale ut av investeringene dine. Her gir han fem gode råd til deg som vil investere sparepengene i Kina.

Unngå banker og statlige virksomheter
Investerer du bredt i de kinesiske aksjeindeksene, får du automatisk en rekke kinesiske banker og statskontrollerte virksomheter med på kjøpet. Derfor advarer Bo Bejstrup mot å gjøre dette.

«Mange av de statskontrollerte virksomhetene fungerer som statens forlengede arm, og bankene vil få en periode med større tap og usikkerhet om kvaliteten på utlånene sine i etterkant av de siste årenes alt for høye utlånsvekst. Så dette er man nødt til å være oppmerksom på,» vurderer Bo Bejstrup Christensen.

Fornybar energi blir et fokusområde
Den økonomiske veksten i Kina har i de siste mange årene vært drevet av byggevirksomhet og industri, og det har ført til massiv forurensning i Kina. Dette skaper muligheter for selskaper som fokuserer på fornybar energi, vurderer Bo Bejstrup Christensen.

«Forurensningen i Kina er et akutt problem som de er nødt til å ta hånd om nå. Dessuten har de fra kinesisk side lagt vekt på at veksten fremover i høyere grad skal komme fra ikke-forurensende kilder. Derfor er området fornybar energi interessant, siden det kommer til å spille en stor rolle på både kort og lang sikt,» sier Bo Bejstrup Christensen.

Internett øker kraftig i Kina
Den voksende kinesiske middelklassen har i høy grad kastet seg over Internett, og børsnoteringen av Internett-giganten Alibaba har skapt store overskrifter. Det viser at Internett inneholder store muligheter.

«Kinas veksthistorie har vært så markant at mange kinesere i virkeligheten har hoppet over et utviklingstrinn og nå for eksempel går direkte på nettet for å handle i stedet for å gå i fysiske butikker. Derfor går utviklingen svært fort, og det skaper mange muligheter,» forteller Bo Bejstrup Christensen.

Hold løpende øye med reformer
Det nye kinesiske lederskapet som kom til makten i 2012, har satt i verk en rekke betydelige reformer. Derfor må du som investor holde øye med de meldingene som kommer fra de kinesiske myndighetene.

«Kina er i mange henseender fortsatt et u-land. Det betyr at potensialet for vekst og en attraktiv avkastning er enormt. Men det krever en rekke reformer å frigjøre dette potensialet. Vi har blitt positivt overrasket over de nye ledernes signaler på denne fronten, og vi forventer at det vil være et tema i lang tid fremover,» sier Bo Bejstrup Christensen.

Finn en dyktig forvalter
Det kinesiske markedet er overordnet sett ikke spesielt attraktivt, gitt konsentrasjonen av bl.a. banker i de brede indeksene. Derfor gjelder det om å finne de riktige hjørnene av markedet som inneholder mulighet for den beste avkastningen. Det er ikke noen lett oppgave, og derfor anbefaler Bo Bejstrup Christensen at du som investor finner en dyktig forvalter.

«Vårt beste forslag er at du som investor finner en forvalter som har god kjennskap til det kinesiske markedet, og som tør avvike fra referanseindeks. Det er ikke så lett å få tilgang til en attraktiv avkastning, men hvis du har god innsikt i det kinesiske markedet, kan du realisere en pen gevinst,» vurderer Bo Bejstrup Christensen.
 

Få investeringsnyheter på e-post

Danske Invests nyhetsabonnement er en gratis e-posttjeneste, hvor du får daglig e-post med kurser og avkastning.

Du på- og avmelder deg ved å skrive inn din e-post adresse.

Info

Noget gik galt.

Warning

Noget gik galt.

Error

Noget gik galt.