Del

Kuppforsøk i Tyrkia viser risikoen i vekstmarkedene

Politisk risiko er en del av gamet i vekstmarkedene, understreker sjefanalytiker Bo Bejstrup Christensen.

Fredag kveld forsøkte en del av det tyrkiske militæret å gjennomføre et kupp mot den tyrkiske presidenten Recep Tayyip Erdogan. Men etter eksplosjoner, gatekamper og opptøyer i Istanbul og Ankara, slo kuppet i løpet av natten feil. Gjennom helgen fulgte det en massiv bølge av arrestasjoner av mistenkte kuppmakere.

Sett med nordiske investorøyne er kuppforsøket likevel ikke en hendelse som gir skaper større bekymring. Man kan hevde at dette er en del av pakken når man investerer i vekstmarkeder – også kalt emerging markets – som Tyrkia utgjør en del av. Det fastslår Danske Invests sjefanalytiker Bo Bejstrup Christensen.

«Hendelsene i Tyrkia i helgen understreker at det er en grunn til at vekstmarkedene betraktes som mer risikable å investere i. Som investor er det alltid en betydelig større politisk risiko ved å investere i vekstmarkeder. Dette finnes det utallige eksempler på opp gjennom årene, og selv om det kan høres kynisk ut, er det mislykkede kuppet i Tyrkia bare enda et eksempel i rekken», sier han.

Som et annet høyaktuelt eksempel trekker han fram Brasil, som også faller inn under kategorien vekstmarkeder, der den suspenderte presidenten Dilma Rousseff avventer riksrett etter anklager om juks med statsbudsjettet.

Endrer ikke synet vi har på den globale økonomien
Selv om kuppet i Tyrkia tross alt ikke er «business as usual», får det ikke Bo Bejstrup Christensen til å endre kurs som investor.

«Vi endrer ikke vårt grunnleggende syn på den globale økonomien. Uroen i Tyrkia er heller ikke en hendelse som får oss til å gjøre endringer i våre plasseringer. Vi har allerede en betydelig undervekt i vekstmarkeder, men dette skyldes helt andre faktorer. Dersom den kinesiske økonomien svekker seg vil det kunne gi en negativ innvirkning på andre vekstmarkeder. Erfaringsmessig vil de forventede renteøkningene i USA også være negativt for vekstmarkedene», sier Bo Bejstrup Christensen.

Kuppforsøket gir likevel en ekstra dimensjon til den politiske usikkerheten som allerede råder i Europa for øyeblikket i kjølvannet av Storbritannias Brexit-valg og de siste årenes flyktningkrise, som EU-landene har funnet det svært vanskelig å håndtere i fellesskap. Her kan kuppforsøket og president Erdogans påfølgende opprydding i egne rekker potensielt påvirke samarbeidet mellom Tyrkia og EU, men det er fortsatt for tidlig å si hva konsekvensene kan bli.

Få daglig e-post med kurser og avkastning

Danske Invests abonnement er en gratis e-posttjeneste, hvor du får daglig e-post med kurser og avkastning.

Du på- og avmelder deg ved å skrive inn din e-post adresse.

Info

Noget gik galt.

Warning

Noget gik galt.

Error

Noget gik galt.