DelClose

Danske Invest Global Stockpicking Restricted - hedged to NOK Kvartalskommentar per 31.03.2018

Aksjemarkedet målt ved MSCI World All Countries (hedged to NOK) var ned -3,8% i 1. kvartal. Fondets avkastning i samme periode var -2,7%* (før fratrekk av forvaltningshonorar).

Det globale aksjemarkedet utviklet seg positivt de første ukene inn i det nye året, men opplevde deretter både kursfall og større svingninger/volatilitet. Forhold som stigende renter i USA, geopolitikk samt frykt for lavere vekst i Europa var blant årsakene. Samlet endte avkastningen i rødt for 1. kvartal. Emerging Markets klarte seg relativt sett best, etterfulgt av henholdsvis Japan, USA og Europa. 

Verdensøkonomien fortsatte imidlertid med å levere sterke nøkkeltall gjennom kvartalet, noe som indikerer at den økonomiske veksten fortsatt er meget sterk.

Regnskapssesongen var i hovedsak positiv både i USA, Japan og Europa. Inntjeningsutviklingen overrasket positivt for alle tre markeder. Selskapene i Emerging Markets skuffet derimot intjeningsforventningene i kvartalet, etter å ha levert på den sterke siden i seks kvartaler i strekk. I USA var det særlig mindre bedrifter og selskap med internasjonal eksponering som overrasket positivt. Mye kan skyldes valutakursutviklingen. På sektornivå var det selskap innenfor helse, IT, råvarer og industri som overrasket positivt. Dette er også de sektorene som generelt har en relativ høy eksponering til internasjonale markeder. I Europa var det selskap innenfor syklisk forbruk, IT, energi og råvarer som leverte best. Tele-kommunikasjon og forsyning skuffet forventningene. Inntjeningsforventningene for Europa for 2018 ble senket marginalt i løpet av regnskapssesongen. Nå forventes det en inntjeningsvekst for markedet som helhet på omkring 8%. Inntjeningsforventningene i USA ble derimot oppjustert til over 19% for 2018.

Avkastning MSCI World All Countries i DKK på sektorer pr. 31. mars 2018
 

Sektoreksponering den 31. mars 2018


 

Det nærmest ustoppelige momentum i visse deler av aksjemarkedet, anført av de store internettselskapene, kom til brå slutt i løpet av mars måned. Den utløsende faktoren ble nyheten om at data fra 50 mill Facebook brukere var blitt misbrukt, blant annet i den amerikanske valgkampen. Debatten om den manglende regulering av diverse forretningsmodeller på internett og hele problematikken rundt personlige data kom til alvor opp til overflaten. I mai innfører Europa nye regler for behandling av kundedata. Det store spørsmålet er om dette vil påvirke publikums bruk av produktene med dertil hørende attraksjon for bedrifter som vil bruke internett som sin markedsføringsplattform. Vi er ikke tvil om at Facebook og lignende bedrifter fortsatt har en lys fremtid foran seg. Problemet for aksjeinvestorene har, etter vår mening, vært at aksjene har vært for høyt priset. Samtidig med problematikken omkring Facebook, opplevde vi også en dødsulykke for en selvkjørende bil i USA. Det utløste verdifall i aksjer relatert til produksjon av sensorer og chips. I det store og hele ble første kvartal en periode hvor virkeligheten på en måte innhentet de urealistiske vekstforventningene mange har hatt til disse selskapene. Vår portefølje nøt godt av korreksjonen i disse momentum aksjene, da vi hele veien har fokusert på verdsettelse i kombinasjon med risiko – noe som gir en mer konservativt sammensatt portefølje.

Volatiliteten har definitivt kommet tilbake i aksjemarkedene. Dette forventer vi vil fortsette og det gir oss gode muligheter for å finne gode aksjer til en fornuftig pris. Vi opplever at aksjemarkedet er på vei inn i en fase hvor de selskapsspesifikke faktorene igjen blir de fremtredende.

* Grunnet helligdager og avvikende prisingstidspunkter i påsken, kan rapportert avkastning i kundespesifikke avkastningsrapporter avvike noe. Historisk avkastning er ingen garanti for fremtidig avkastning. Fremtidig avkastning kan bli negativ.

 

Få daglig e-post med kurser og avkastning

Danske Invests abonnement er en gratis e-posttjeneste, hvor du får daglig e-post med kurser og avkastning.

Du påmelder deg ved å skrive inn din e-post adresse.

Info

Noget gik galt.

Warning

Noget gik galt.

Error

Noget gik galt.