DelClose

Afrika-fondet er dessverre fortsatt lukket for handel

Fondet har vært lukket for handel siden 30. mai. Her får du en oppdatering om hva som har skjedd siden dette og hva det betyr for deg som investor.

Siden 30. mai har Afrika-fonde vårt dessverre vært lukket for handel. Først skapte en forestående devaluering av den nigerianske valutaen, naira, usikkerhet om prisingen, og etterpå oppsto det problemer med å veksle den egyptiske valutaen, egyptiske pund. Nå nylig har det igjen oppstått problemer med den nigerianske valutaen.

«Fondet har hatt betydelige investeringer i nettopp Nigeria og Egypt, og derfor har vi sett oss nødt til å holde fondet lukket for handel. Bakgrunnen er at vi må sikre at alle investorer i fondet blir behandlet likt og at ingen kommer i en situasjon der det ikke er tilstrekkelig likviditet i fondet til at de som ønsker å innløse andelene sine kan gjøre det. Dessverre har dette betydd at ingen i denne perioden har vært i stand til å selge andelene sine i fondet, og dette er en situasjon vi beklager dypt», sier Morten Rasten, adm. dir. i Danske Invest Management A/S.

Reduserte investeringer i Nigeria og Egypt
Fra slutten av mai og fram til nå har vi – til tross for vanskelighetene med å veksle valuta – lyktes med å redusere fondets investeringer i Nigeria fra 22 til 7 prosent og i Egypt fra 16 til 5 prosent av fondets midler. I stedet har vi investert i sørafrikanske statsobligasjoner, noe fondet gir en mulighet til.

«Vi mener imidlertid at reduksjonen i investeringene i Nigeria og Egypt ikke er tilstrekkelig til å kunne åpne fondet for handel igjen og imøtekomme de innløsningene som vi forventer vil komme når fondet åpnes. Dessuten har det igjen oppstått problemer med å veksle den nigerianske valutaen, og det betyr at vi fortsatt ikke kan si når vi kan åpne fondet», forklarer Morten Rasten.

Dette betyr det for deg som investor
Du kan fortsatt ikke kjøpe eller selge andeler i fondet. Verdijustert egenkapital for Danske Invest Afrika, klasse NOK er per 27. oktober 85,62, noe som tilsvarer en reduksjon på 9,74 kr per andel siden 30. mai 2016. Muligheten til å avvikle fondet eller slå det sammen med et annet overveies fortsatt, men før det kan tas skritt i den retning, forutsetter det at valutavekslingsproblemene blir løst.

Endret strategi og ny forvalter
Fra 1. september endret Afrika-fondet strategi fra aktivt til passivt styrt, og samtidig overtok Danske Capital rollen som forvalter fra Investec Asset Management. Endringene innebærer at fondets løpende administrasjonskostnader ble redusert fra 1,85 til 0,62 prosent per år. 

Les også «Afrika-fondet skifter rådgiver og strategi»
 

Få daglig e-post med kurser og avkastning

Danske Invests abonnement er en gratis e-posttjeneste, hvor du får daglig e-post med kurser og avkastning.

Du på- og avmelder deg ved å skrive inn din e-post adresse.

Info

Noget gik galt.

Warning

Noget gik galt.

Error

Noget gik galt.