DelClose

Danske Invest: Afrika-fondet er åpnet for handel igjen

Fondet har vært lukket for handel siden slutten av mai. Nå åpnes fondet igjen, slik at investorene får mulighet til å selge andelene sine.

Siden 30. mai 2016 har Afrika-fondet vært lukket for handel. Først skapte en forestående devaluering av den nigerianske valutaen, naira, usikkerhet om prisingen, og etterpå oppsto det problemer med å veksle den egyptiske valutaen, egyptiske pund.

"Det har vært en helt ekstraordinær situasjon, der det har vært vanskelig å veksle nettopp de valutaene som Afrika-fondet hadde betydelige investeringer i. For å sikre at alle investorer i fondet ble behandlet likt og at alle som ville innløse andelene sine kunne gjøre det var vi dessverre nødt til å holde fondet lukket i denne lange perioden. Nå kan vi åpne det igjen", sier Morten Rasten, adm. direktør i Danske Invest. 

Reduserte investeringer i Nigeria og Egypt
Fra slutten av mai og fram til nå har fondet redusert investeringene sine i Nigeria og Egypt til totalt sett å utgjøre mindre enn 4 % av fondet. I stedet har fondet investert midlene i langt mer likvide verdipapirer, som f.eks. sørafrikanske statsobligasjoner.

"Vi mener at vi nå har redusert investeringene i Nigeria og Egypt tilstrekkelig til å kunne åpne fondet og imøtekomme det salget av andeler som vi forventer vil komme når fondet åpner", sier Morten Rasten.

Dette betyr det for deg som investor
Du har nå muligheten til å selge andelene dine i Danske Invest Afrika – Akkumulerende, klasse  NOK. Danske Invest vil derimot ikke utstede nye aksjer i fondet, siden vi fortsatt vurderer å stenge fondet eller slå det sammen med et annet. Vi forventer at en ekstraordinær generalforsamling i begynnelsen av 2017 vil ta stilling til dette.

Andelsklassens indre verdi per 30. november er beregnet til 83,54. Dette er en reduksjon på 11,82 kr siden fondet ble lukket 30. mai 2016. Tapet skyldes hovedsakelig svekkelsen av den nigerianske og egyptiske valutaen.

Etter omleggingene i fondet har vi redusert fondets innløsningsgebyr til 0,95 %. Dette betyr at det blir litt lavere omkostninger for å selge andeler i fondet enn tidligere. Innløsningsgebyret framgår av prospektet for Investeringsforeningen Danske Invest.

Endret strategi og ny porteføljeforvalter
Fra 1. september endret Afrika-fondet strategi fra aktivt til passivt styrt, og samtidig overtok Danske Capital rollen som porteføljeforvalter fra Investec Asset Management. Endringene innebærer at fondets løpende administrasjonskostnader ble redusert fra 1,85 til 0,62 prosent per år.

 

Få daglig e-post med kurser og avkastning

Danske Invests abonnement er en gratis e-posttjeneste, hvor du får daglig e-post med kurser og avkastning.

Du påmelder deg ved å skrive inn din e-post adresse.

Info

Noget gik galt.

Warning

Noget gik galt.

Error

Noget gik galt.