DelClose

Asia sprinter fra resten av verden

Både de utviklede markedene og de største økonomiene i Latin-Amerika og Afrika halter langt bak den økonomiske veksten i de store asiatiske landene i 2016 og 2017.

Man trenger ikke lete lenge for å finne hverken eksplosive vekstrater eller økonomisk ruin og krise blant vekstmarkedene – også betegnet som framvoksende markeder eller emerging markets.

Hvis vi ser på de største og mest toneangivende vekstmarkedene er det utsikt til høyest økonomisk vekst i India og Kina de kommende årene, mens bildet ser mer nedslående ut for land som Brasil, Nigeria og Russland.

At et land klarer seg bra rent økonomisk, er derimot ikke ensbetydende med stor oppgang på det lokale aksjemarkedet eller vice versa. For eksempel ligger Brasil på bunnen når det gjelder økonomiske utsikter for 2016 og 2017, mens lokale aksjer (Bovespa-indeksen) i skrivende stund har vært blant de sterkeste i år, med en oppgang på rundt 36 prosent målt i lokal valuta siden årsskiftet. Til sammenligning har indiske aksjer (Sensex-indeksen) bare steget rundt 7 prosent.

”Det er blant annet store forventninger til den politiske forbedringen som man håper å få se i Brasil. Den tidligere presidenten Dilma Rousseff er suspendert i påvente av riksrett for å ha sminket statsregnskapet. Den nye regjeringen med Michel Temer i spissen har for eksempel annonsert at de vil fokusere på å snu den økonomiske utviklingen og komme det enorme problemet med korrupsjon til livs.” forteller Antti Raappana, som er porteføljerådgiver i flere Danske Invest-fond med fokus på vekstmarkeder.

Samtidig er det lagt opp til en solid forbedring i Brasils økonomi – fra en kraftig negativ vekst på rundt -3,3 prosent i år til en beskjeden positiv vekst i 2017 – og en så stor endring vil ofte være en vesentlig drivkraft for aksjemarkedet.

Det er ikke bare India og Kina som gjør Asia til det globale vekstsenteret i øyeblikket. Også land som Indonesia, Malaysia, Filippinene, Thailand og Vietnam har høye vekstrater – i 2017 forventer IMF at disse fem landene vil ha en gjennomsnittlig vekst på 5,1 prosent.

For øyeblikket har Antti Raappana størst overvekt av aksjer fra India, Filippinene og Vietnam i sine porteføljer.

Få daglig e-post med kurser og avkastning

Danske Invests abonnement er en gratis e-posttjeneste, hvor du får daglig e-post med kurser og avkastning.

Du på- og avmelder deg ved å skrive inn din e-post adresse.

Info

Noget gik galt.

Warning

Noget gik galt.

Error

Noget gik galt.