Del

Økonomi: Bedre tider i vente i Kina

Investorer kan begynne å puste lettet ut. Sjefanalytiker i Danske Invest, Bo Bejstrup Christensen, forventer at veksten i Kina slutter å avta og igjen vil stige moderat. Dermed kommer Kina til å stimulere den globale veksten.

Veksten i den kinesiske økonomien har nådd bunnen og er klar for å stige svakt igjen i løpet av 2014. Det er vurderingen til sjefanalytikeren i Danske Invest, Bo Bejstrup Christensen. Dermed ser det ut til at Kina igjen kommer til å bidra til den generelle optimismen rundt veksten i den globale økonomien.

Ellers har Kina de siste årene skuffet veldig mange, både investorer og analytikere. Ikke fordi veksten har kollapset, men fordi forventningene ganske enkelt har vært for høye. For et par år siden var det mange som regnet med at Kina kom til å fortsette å vokse 8 prosent eller mer i året. I stedet leverte Kina i fjor «bare» litt over 7 prosent. Ved inngangen til 2014 forventet mange at 2014 skulle bli året da kinesisk vekst igjen skulle over 8 prosent. Statusen etter årets første tre måneder var imidlertid at veksten faktisk falt ytterligere i stedet for å stige. Det nasjonale kinesiske statistikkbyrået har nylig offentliggjort at økonomien vokste med under 6 prosent i årets første måneder. Samtidig har skuffende nøkkeltall økt nervøsiteten i Kina og på nye markeder, spesielt i årets første to måneder.

Men nå er det optimisme å spore hos Danske Invests sjefanalytiker Bo Bejstrup Christensen. Han mener at det verste nå er overstått, og at det er bedre tider i vente.

«Vi mener at nedgangen i Kina har vært drevet av en innstrammingsprosess – vel å merke en nødvendig innstrammingsprosess. Det var fare for at boligmarkedet utviklet seg til en boble, og vi var svært bekymret for at utlånsveksten hadde vært for høy for lenge. Derfor er vi veldig glade for at det ser ut til at utlånsveksten har gått betydelig ned», sier Bo Bejstrup Christensen. Han mener at innstrammingsprosessen nå er et avsluttet kapittel, noe som vil bety at veksten i Kina igjen får mulighet til å stige.

«Vi forventer at veksten i Kina er ferdig med å falle, og ser vi 6 måneder frem i tid, forventer vi at den kommer til å stige noe – opp til ca. 6,5 prosent», sier Bo Bejstrup Christensen.

Hvis forventningene blir innfridd, betyr det at Kina kommer til å stimulere den globale økonomiske veksten, som forventes å bli den sterkeste siden 2011. I tillegg vil en stigende kinesisk vekst også bidra til å stabilisere både aksjer og obligasjoner i nye markeder som ellers har opplevd et svakt 2013, som fortsatte i de første månedene av 2014.
 

Få investeringsnyheter på e-post

Danske Invests nyhetsabonnement er en gratis e-posttjeneste, hvor du får daglig e-post med kurser og avkastning.

Du på- og avmelder deg ved å skrive inn din e-post adresse.

Info

Noget gik galt.

Warning

Noget gik galt.

Error

Noget gik galt.