Del

NY ANALYSE: Slik ser private investorer på verden

Danske Invest har kartlagt hvilke investeringer private investorer i de nordiske landene finner mest interessante.

En ny spørreundersøkelse gir oss et innblikk i hva slags investeringer private investorer i de nordiske landene har størst interesse for. Resultatene er oppsummert i det nye Investor Compass fra Danske Invest.

Rundt 1000 private investorer har i løpet av høsten blitt spurt i henholdsvis Danmark, Sverige, Norge og Finland. Spørreundersøkelsen ble utført av Gallup på vegne av Danske Invest, og blant de overordnede konklusjonene er blant annet dette:
 

 • AKSJER TOPPER: Aksjer er uten tvil den aktivaklassen som de fleste investorene finner interessant. Danmark topper med 68 %. Mens danske investorer har størst interesse for obligasjoner, er det i Sverige, Norge og Finland flere investorer som finner det interessant med alternative investeringer.

 • FORETREKKER LOKALE AKSJER: Private investorer finner lokale aksjer mest interessante, etterfulgt av europeiske og globale aksjer.

 • REGIONAL TOPP OG BUNN: Private investorer har minst interesse for aksjer fra Øst-Europa, Latin-Amerika og Afrika. Interessen for Asia – herunder Kina og India – er betydelig høyere.

 • HER TOPPER EMERGING MARKETS: De finske investorene har uten sammenlikning størst interesse for vekstmarkedene. Kategorien «emerging markets» vekker generelt sett langt større interesse enn kategorien «frontier markets», som er økonomier som er mindre utviklet.

 • MENN ER OPTIMISTER: De danske og svenske investorene har de mest positive forventningene til utviklingen på aksjemarkedet neste år, mens de finske investorene er mest pessimistiske. Menn har generelt sett mer positive forventninger til utviklingen på aksjemarkedet enn kvinner.

 • Gå på oppdagelsesferd i tallene
  Alle deltakerne i undersøkelsen har uttalt at de er aktive investorer med penger som de forvalter selv, eller alternativt at de er interesserte i investering. De aller fleste av deltakerne er aktive investorer. Spørreundersøkelsen ble først gjennomført etter det store fallet på aksjemarkedet i august og september.

  Se en digital versjon av Investor Compass på engelsk her.

  Få investeringsnyheter på e-post

  Danske Invests nyhetsabonnement er en gratis e-posttjeneste, hvor du får daglig e-post med kurser og avkastning.

  Du på- og avmelder deg ved å skrive inn din e-post adresse.

  Info

  Noget gik galt.

  Warning

  Noget gik galt.

  Error

  Noget gik galt.