Del

Nespresso-konsernet er 40 ganger større enn Hellas

Sett fra europeisk perspektiv er det greske aksjemarkedet så lite at det sveitsiske konsernet Nestlé, som står bak de populære kaffekapslene, er ca. 40 ganger større enn det greske aksjemarkedet målt på den europeiske MSCI-indeksen.

De økonomiske problemene til Hellas har sjokkert de finansielle markedene på grunn av frykt for statskonkurs og euro-exit, men sett utenfra er Hellas en liten spiller med nesten ubetydelig vekt i Europa.

Det greske aksjemarkedet har historisk sett ikke hatt en stor vekt i forhold til de øvrige europeiske landene og tendensen er blitt forsterket under krisen, hvor aksjemarkedet i Hellas har falt 90 prosent, mens det europeiske markedet har i gjennomsnitt har falt 40 prosent. For eksempel fyller det danske selskapet, Novo Nordisk, som er store innenfor insulin,  ca. 12 ganger mer enn Hellas i MSCI-Europa.

Sprer frykt over hele verden
Når de økonomiske problemene i Hellas sprer frykt over hele verden skyldes det bekymring for eventuelle politiske og økonomiske konsekvenser hvis Hellas forlater euro-samarbeidet, inkludert bekymringer for at krisen vil spre seg til større land som Spania og Italia.

”Krisen i Sør-Europa er stor og må tas veldig alvorlig, men aksjemarkende er skrudd sammen annerledes enn landenes vekt i den samlede økonomien. Storbritannia og Sveits sitter for eksempel på ca. halvparten av den europeiske aksjeindeksen MSCI Europe, mens Portugal, Italia, Hellas og Spania til sammen kun representerer ca. åtte prosent av indeksen,” forteller Henrik Fænøe, sjef for det europeiske aksjeteamet hos Danske Capital.

Danske Invest fondet Global Stockpicking har blant annet investert i Nestlé.
 

Få investeringsnyheter på e-post

Danske Invests nyhetsabonnement er en gratis e-posttjeneste, hvor du får daglig e-post med kurser og avkastning.

Du på- og avmelder deg ved å skrive inn din e-post adresse.

Info

Noget gik galt.

Warning

Noget gik galt.

Error

Noget gik galt.