Del

Innovasjonsånden bak amerikanske aksjer

USAs aksjemarked er større enn noe annet marked i verden og innovasjon og entreprenørskap gjør amerikanske virksomheter til noe spesielt.

”Mulighetenes land” og ”Den Amerikanske Drømmen”. Det er fortsatt noe spesielt over amerikanske selskaper – og dermed også amerikanske aksjer – til tross for finanskrisen og nye markeders store vekstrater. USA kan det med virksomheter som andre deler av verden ikke kan hamle opp med.

John William Olsen er porteføljeforvalter hos Danske Capital og forvalter  Danske Invest Global Stockpicking. Han leter etter gode investeringsmuligheter på aksjemarkedene i hele verden. Han  peker på en rekke faktorer som strukturelt er positivt  for amerikanske selskapers  suksess, blant annet entreprenørånden.

Innovasjon hersker
”Det amerikanske samfunnet dyrker innovasjon og entreprenørskap. Det er trolig nybyggerånden som fortsatt lever. Landet er bygget av risiko tagere og var helt fra starten mulighetenes land. Internett-revolusjonen er langt fra ferdig og San Francisco er fortsatt episentret for innovasjon,” forklarer John William Olsen.
John William Olsen peker som Edward Bousa på det store hjemmemarkedet som en påfallende fordel for de amerikanske virksomhetene som har mulighet for å skalere deres forretningsmodeller opp og ned.

Kjempe fordel
”Det er åpenlyst en kjempe fordel for selskaper med skalerbare forretningsmodeller at hjemmemarkedet er så stort og relativt homogent som det amerikanske. Forestil deg et nettbaserts oppstartsselskap  som her hjemme typisk vil starte i Norge  for så å ta springet til Norden og deretter kanskje videre. I USA kan man starte med 300 millioner amerikanere så det er mye bedre skala i forretningen. Historien har vist at skalafordelen er veldig avgjørende for internettforretningsmodellen,” forteller John William Olsen.

Det store hjemmemarkedet, risikovilligheten og den innovative ånden har ifølge John William Olsen ført til mange store virksomheter som har kunnet konsolidere seg i industrielle nisjer og skape langsiktige vinnere.  Han peker på virksomheter som Colgate fra 1806, Johnson Controls fra 1885, Beckton, Dickison & Co. fra 1897 og Baker Hughes fra 1909, som alle ligger i Danske Invest fondet Global StockPicking.

”Den slags historikk og etterfølgende evne til å overleve og innovere finner man ikke i samme grad i for eksempel nye markeder,” forklarer John William Olsen.

Få investeringsnyheter på e-post

Danske Invests nyhetsabonnement er en gratis e-posttjeneste, hvor du får daglig e-post med kurser og avkastning.

Du på- og avmelder deg ved å skrive inn din e-post adresse.

Info

Noget gik galt.

Warning

Noget gik galt.

Error

Noget gik galt.