Del

Høy oljepris er kommet for å bli

Ila. det siste kvartalet har oljeprisen steget løpende og ustabiliteten i Midt-Østen øker risikoen for nye prisøkninger. Vi skal venne oss til høye oljepriser, vurderer sjefanalytiker i Danske Invest Bo Bejstrup Christensen.

Bensinprisene øker og Bo Bejstrup Christensen forteller at vi kan glemme alt om tidene hvor vi kunne fylle for under tier’n. Oljeprisen ser nemlig ikke ut til å falle markant igjen.

”Oljepriser under 100 dollar pr. fat er en del av fortiden. Produksjonen vokser ikke nok til å kunne følge med etterspørselen. I tillegg blir det dyrere og dyrere å hente opp oljen i takt med at de lettest tilgjengelige oljereservene blir tømt, ” forteller Bo Bejstrup Christensen.

Han forklarer at spesielt fremvoksende markeder er med på å drive etterspørselen etter olje. Levestanden i disse landene blir høyere og høyere og det samme blir etterspørselen etter olje. Kina er et godt eksempel på et land som bruker stadig mer olje.

Militærkonflikt truer med at sende prisen i været
I tillegg presser konflikter i Midt-Østen prisen på olje høyere opp, ikke minst i de siste månedene hvor en eventuell militærkonflikt mellom Iran og Israel truer med å sende oljeprisen ytterligere i været.

Prisen på et fat Brentolje blir for øyeblikket omsatt for rundt 120 dollar (medio april 2012). Ifølge Bo Bejstrup Christensen vil en kraftig økning til 150 dollar være potensielt ødeleggende for veksten i den amerikanske økonomi og når den amerikanske økonomien fyller så mye i den globale økonomien vil utviklingen i USA ha betydning  for resten av verden.

Amerikanerne kan merke de høye prisene
”Bensinprisen i USA har allerede steget til 4 dollar pr. gallon (nesten 4 liter). Amerikanerne kan allerede merke de høye bensinprisene på deres økonomi og får vi ytterligere markante økninger vil det påvirke økonomien negativt,” sier Bo Bejstrup Christensen.

Et fat med olje inneholder nesten 159 liter og d. 18 april 2012 kostet et fat Brentolje 118 dollar. Tilbake i august 2012 ble den handlet til litt over 70 dollar.

Få investeringsnyheter på e-post

Danske Invests nyhetsabonnement er en gratis e-posttjeneste, hvor du får daglig e-post med kurser og avkastning.

Du på- og avmelder deg ved å skrive inn din e-post adresse.

Info

Noget gik galt.

Warning

Noget gik galt.

Error

Noget gik galt.