Del

Forutsigelser for 2015: Den globale veksten vil fortsette

Sjefanalytiker i Danske Invest Bo Bejstrup Christensen tar deg med verden rundt og forteller deg sine tanker om makroøkonomiens potensial i 2015.

Den globale oppgangen fortsetter, og det er gode nyheter. Slik oppsummerer Bo Bejstrup Christensen, sjefanalytiker i Danske Invest, sitt syn på 2015. Han ser fortsatt styrking i USA, bedring i Europa og fortsatt vekst i Kina, men med betraktelige utfordringer.

USA: Den store drivkraften i den globale økonomien
Den amerikanske økonomien overrasket på oppsiden i 2014, og Bo Bejstrup Christensen vurderer at den solide økonomiske veksten i USA vil fortsette neste år. Videre regner han med at den amerikanske sentralbanken (Fed) kommer til å heve renten.

«Vi forventer at veksten i USA vil være rundt 3,5 prosent neste år. De viktigste driverne for dette er et fortsatt velfungerende banksystem som støtter selskapenes vilje og evne til å investere. Vi ser også en bedring i boligmarkedet, som fortsatt står nokså stille etter 5-6 år med krise,» forteller Bo Bejstrup Christensen. På grunn av den solide veksten vurderer han at Fed kommer til å heve renten i 2015 for første gang på mange år.

Europa: Banksektoren skal sikre vekst
Bo Bejstrup Christensen mener at 2015 blir året da veksten i Europa vil bite seg fast etter et skuffende 2014. Men det avhenger av om banksektoren lever opp til forventningene.

«I 2015 blir banksektoren den helt avgjørende faktoren for å få gang i veksten igjen. Vi forventer at bankene vil øke sine utlån i 2015. Det betyr at selskapene kan investere og forbrukerne kan forbruke litt mer,» vurderer Bo Bejstrup Christensen. Han understreker at det ikke betyr at den europeiske sentralbanken (ECB) er i nærheten av å stramme pengepolitikken, og usikkerheten i Øst-Europa vil være den ukjente faktoren som kan rokke ved utviklingen slik vi så det i år.

Kina: Fortsatt vekst, men med utfordringer
Bo Bejstrup Christensen anslår at Kina vil vokse med 6 prosent i 2015. Men utfordringene er betydelige. Spesielt boligmarkedet er en stor utfordring fordi det er bygget for mye, og det har vært for stor kredittgivning de siste årene. Men det finnes også lyspunkter.

«Den gode nyheten er at det ser ut til at boligmarkedet har gått ned i gir. Boligsalget falt litt, og det samme har byggeaktiviteten. Det er vi faktisk veldig fornøyd med. Det virker også som utlånsveksten fra banksystemet har falt til et mer holdbart nivå. Derfor forventer vi at kinesisk økonomi vil vokse med om lag 6 prosent i 2015. Men vi er også veldig klar over at det i Kina er knyttet betydelig risiko til spesielt det finansielle systemet og boligmarkedet,» sier Bo Bejstrup Christensen.

Få investeringsnyheter på e-post

Danske Invests nyhetsabonnement er en gratis e-posttjeneste, hvor du får daglig e-post med kurser og avkastning.

Du på- og avmelder deg ved å skrive inn din e-post adresse.

Info

Noget gik galt.

Warning

Noget gik galt.

Error

Noget gik galt.