Del

Forbrukerne skal drive Kinas fremtidige vekst

I fremtiden vil Kinas vekst i større grad komme fra at befolkningen blir rikere og forbruker mer, forklarer Louisa Lo fra Schroders Investment Management, som er porteføljeforvalter for Danske Invest Greater China Class A.

Til tross for den globale økonomiske krisen som også rammet Kina de siste årene, har Kina opplevd relativt høy vekst sammenliknet med for eksempel Europa. Lo vurderer at den kinesiske økonomien vil fortsette å vokse i 2013 selv om hun ikke forventer like høy vekst som tidligere. I 2010 hadde Kina for eksempel perioder med en vekst på over 12 prosent.

Forbrukerdreven økonomi
Lo velger ut aksjer til fondet Danske Invest Greater China Class A og hun forteller at det maktskiftet vi nylig så i Kina, hvor president Hu Jintao ble erstattet av Xi Jinping , ikke vil sette en stoppper for det fokuset Kina har på stabil vekst og  igangsettelse av nødvendige reformer. Grunnlaget for Kinas vekst er derfor under forandring. Tidligere var veksten drevet av tunge kapitalinvesteringer, men i fremtiden vil veksten i større grad komme fra kinesernes forbruk. Det mener Lo vil være godt for den kinesiske økonomien på lang sikt.

Samtidig valfarter kineserne fra landet til byen. Her utdanner de seg og den raskt voksende middelklassen kan glede seg over stadig høyere lønninger og nok penger til å leve et godt liv.

”Vi ser et stort potensial i selskaper som produserer varer til den voksende middelklassen. Selskaper med sterke varemerker, kvalitetsprodukter og god service vil nyte godt av denne utviklingen,” sier Louisa Lo.

Tett på investeringene
Som selskaper i mange andre nye markeder er kinesiske selskaper ikke alltid like lette å analysere og få full oversikt over. Det er derfor en fordel å være tett på selskapene og i det daglige arbeidet får Lo støtte av et team av erfarne analytikere og porteføljeforvaltere, som alle bor og jobber i Kina.

”Vår jobb består blant annet av å holde møter med interessante selskaper og reise rundt i Kina. På den måten får vi det beste utgangspunktet for å ta de riktige investeringsbeslutningene.”

Det er ikke alle steder i Kina hvor befolkningen snakker det kinesiske hovedspråket, mandarin. Lo har for eksempel investert i en pølseskinnprodusent, som ligger i en region hvor befolkningen snakker kantonesisk. Her var det en fordel  at de i aksjeteamet kunne snakke også det språket.

”Når vi kommuniserer med lederne på deres morsmål minskes risikoen for misforståelser og vi får mer nyanserte svar på våre spørsmål,” forklarer hun.
 

Få investeringsnyheter på e-post

Danske Invests nyhetsabonnement er en gratis e-posttjeneste, hvor du får daglig e-post med kurser og avkastning.

Du på- og avmelder deg ved å skrive inn din e-post adresse.

Info

Noget gik galt.

Warning

Noget gik galt.

Error

Noget gik galt.