Del

Dollarsvekkelsen er midlertidig – fortsatt verdi i aksjer

Svakere tall for den amerikanske økonomien har ført til en svekket dollar, noe som i sin tur har sendt aksjekursene ned. Reaksjonen har vært kraftig, ettersom dette kom som en overraskelse på de fleste investorer.

De siste par ukene har vi sett en svekkelse av dollaren, noe som har hatt en direkte påvirkning på aksjemarkedene. Dollarsvekkelsen ble utløst av at amerikanske tall kom inn svakere enn forventet, og tendensen har blitt ytterligere forsterket av en overraskende økning i inflasjonen i eurosonen.

Omsetningen i den amerikanske detaljhandelen viste blant annet svakere tall enn ventet, og dette utløste investorenes frykt for at den amerikanske økonomien er i ferd med å miste momentum. I kombinasjon med frykten for at inflasjonen i Europa stiger raskere enn forventet – også godt hjulpet av den siste økningen i oljeprisen – har dette fått euroen til å stige med 5,5 prosent mot dollar.

Fredag valgte den europeiske sentralbanksjefen Mario Draghi derfor å gå ut og gjenta at ECB har til hensikt å fortsette de planlagte obligasjonskjøpene sine og dermed holde de kortsiktige europeiske rentene på et lavt nivå.

En styrket euro har rammet aksjene
Den styrkede euroen har bidratt til at den tyske DAX-indeksen forrige uke avsluttet 2,5 prosent lavere, mens dollarsvekkelsen gjør at amerikanske S&P 500 gikk ned omtrent 1,5 prosent målt i kroner – og dette til tross for at amerikanske aksjer per i dag ligger nær årets høyeste nivå. Blant de store vestlige aksjeindeksene gikk det best for japanske Nikkei, som steg med 0,2 prosent i løpet av uken.

At svingningene i markedet har vært så markante, skyldes at de fleste investorer har posisjonert seg likt – dvs. at de har regnet med lave renter og en dollar som skulle styrke seg. Når det så går den motsatte veien, er det mange som ønsker å endre på posisjonene sine samtidig.

«Vi er temmelig overbevist om at veksten i den amerikanske økonomien vil komme tilbake. Derfor blir det også interessant å se de kommende amerikanske nøkkeltallene,» sier Lars Skovgaard Andersen, som er investeringsstrateg i Danske Invest.

Forventer styrket dollar igjen
En av de interessante tingene på tapetet denne uken er de såkalte «minutes» fra FOMC – altså referatet fra det siste møtet i den amerikanske sentralbankens pengepolitiske komité – som kan avsløre mer om hvor nær banken er ved å heve renten.

«Vi kommer til å se et volatilt marked fram til man blir overbevist om at den amerikanske økonomien er på rett spor. Vi har en forventning om at det vil skje, og når det skjer, vil dollaren gjenfinne styrken sin,» sier Lars Skovgaard Andersen og fortsetter:

«Det som skjer er positivt for aksjer. Den europeiske sentralbanken vil nok sørge for å holde rentene lave lenge nok til å få i gang veksten. Og samtidig vil både Europa og Japan nyte fordel av en styrket dollar,» sier Lars Skovgaard Andersen.
 

Få investeringsnyheter på e-post

Danske Invests nyhetsabonnement er en gratis e-posttjeneste, hvor du får daglig e-post med kurser og avkastning.

Du på- og avmelder deg ved å skrive inn din e-post adresse.

Info

Noget gik galt.

Warning

Noget gik galt.

Error

Noget gik galt.