Del

Derfor stemmer britene om Brexit

Med folkeavstemningen om Storbritannias framtid i EU, innfrir statsminister David Cameron et gammelt løfte.

Den 23. juni skal britene ved en folkeavstemning avgjøre om Storbritannia skal forlate EU eller fortsette som medlem på endrede vilkår.

Avstemningen har tiltrukket seg mye oppmerksomhet, fordi alternativet britene har til et EU-medlemskap er uklart. Statsminister David Cameron har på det sterkeste oppfordret folk til å stemme for fortsatt medlemskap, mens en rekke sentrale konservative parlamentsmedlemmer har sluttet seg til nei-siden, etter at Londons populære borgermester Boris Johnson erklærte seg som tilhenger av en Brexit.

Ordet Brexit er en sammentrekning av «British exit» og refererer til situasjonen der Storbritannia stemmer nei og forlater EU.

Historien bak avstemningen
Det hele startet allerede i 2006, da David Cameron – som var i opposisjon til den sittende Labour-regjeringen – lovet at han ville la befolkningen stemme over den daværende Lisboatraktaten. Denne avstemningen skjedde ikke under den sittende Labour-regjeringen, og da Cameron ble statsminister i 2010, ble han raskt konfrontert med løftet om en avstemning.

I 2013 lovet han befolkningen en avstemning om EU-medlemskap dersom det konservative partiet vant parlamentsvalget i 2015. Cameron forventet seg ikke en klar konservativ valgseier, men resultatet ble en konservativ flertallsregjering – med en EU-avstemning som følge.
Det er det følgende spørsmålet folk skal forholde seg til i juni: «Skal Storbritannia forbli medlem av EU eller forlate EU?»

JA fører til et nytt rammeverk for medlemskapet
Hvis britene stemmer for fortsatt medlemskap i EU, vil det være på et nytt grunnlag enn det som hittil har vært gjeldende for landets medlemskap. Det nye grunnlaget (en ny ordning for Storbritannia) fikk Cameron forhandlet fram med støtte fra de andre 27 EU-landene på et toppmøte i februar i år.
 
Med det nye grunnlaget har Storbritannia framsatt ønskene de har for hvordan et framtidig EU-samarbeid med spesielle vilkår skal se ut. Avtalen om reviderte vilkår for Storbritannia i EU omhandler områder som velferd og bevegelsesfrihet, suverenitet og konkurranseevne, og det er denne nye ordningen britene stemmer for hvis de stemmer ja til fortsatt EU-medlemskap.
 
Hvis Storbritannia stemmer nei til å bli i EU, vil ikke elementene i den nye avtalen bli realisert. Hvordan Storbritannias forhold til EU vil bli i framtiden med et nei til medlemskap, er svært vanskelig å forutsi. I dette tilfellet vil det startes en langvarig prosess med forhandlinger mellom EU og Storbritannia om hvordan et samarbeid utenfor EU kan se ut for begge parter framover.

LES OGSÅ: Sjefanalytiker: Slik håndterer vi Brexit-valget

Få investeringsnyheter på e-post

Danske Invests nyhetsabonnement er en gratis e-posttjeneste, hvor du får daglig e-post med kurser og avkastning.

Du på- og avmelder deg ved å skrive inn din e-post adresse.

Info

Noget gik galt.

Warning

Noget gik galt.

Error

Noget gik galt.