Del

Best på aksjer for åttende år på rad

Morningstar har i Danmark kåret Danske Invest til best på aksjer for åttende år på rad. Takk til Morningstar, og takk til alle våre lokale investeringseksperter.

Torsdag gikk prisutdelingen Morningstar Funds Awards for danske investeringsfond av stabelen i København. Det var de årlige prisutdelingene for verdipapirfond i Danmark, og i år stakk Danske Invest av med to priser. For åttende år på rad ble Danske Invest tildelt prisen «best på aksjer», og i tillegg ble Danske Invest tildelt den nye prisen «best på aksjer og obligasjoner». Begge prisene gis til det fondet som har klart å gi investorene den beste langsiktige risikojusterte avkastningen innenfor kategorien.

«Det er rett og slett utrolig at vi ikke bare for åttende år på rad kåres til de beste på aksjer, men at vi nå også beviser at vi ligger helt i toppen når det gjelder obligasjoner», sier Morten Rasten, adm. dir. i Danske Invest Management. Han gleder seg først og fremst over at de to prisene er en anerkjennelse av at kundene får konkurransedyktig avkastning hos Danske Invest. 

Men hvordan kan Danske Invest bli kåret til best på aksjer åtte år på rad og nå også få tildelt den nye prisen «best på aksjer og obligasjoner»? Det handler i stor grad om mennesker og om å tiltrekke seg og beholde de aller beste innenfor deres respektive felt, mener Morten Rasten. 

«Når man når en viss størrelse, som Danske Invest, får man de beste mulighetene til å tiltrekke seg de medarbeiderne som er aller best på feltet sitt. Det er mennesker som utgjør hele forskjellen», sier han.

Håndplukkede investeringer
Investeringene til Danske Invest-fondene blir håndplukket både av medarbeidere i Norden og av partnere over hele verden, og en ny investering vil først bli utført når en grundig analyse viser at nettopp denne investeringen har stort potensial – og et potensial til å slå det generelle markedet.

«Når det gjelder de aksjebaserte Danske Invest-fondene og fond med selskapsobligasjoner, har vi svært grundig kjennskap til selskapet og forretningsmodellen for alle de investeringene vi har i våre aktivt forvaltede fond. Vi analyserer selskapene grundig – både før vi investerer og løpende», sier Morten Rasten.

«Det er ikke maskiner som velger investeringene til våre aktivt forvaltede fond. Vi investerer langsiktig og holder på de fleste av investeringene våre i flere år», tilføyer han.

Som en del av den spesifikke analysen av hvert enkelt selskap i Danske Invest-fondene, holder porteføljeforvalterne jevnlig møter med ledelsen i selskapene. De kan selvsagt ikke fortelle noe som ikke allerede er annonsert til markedet, men det gir en sterkere fornemmelse for retningen til selskapet når man sitter ansikt til ansikt med de som tar beslutningene, kan Morten Rasten fortelle. 

«Det er et direkte krav til forvalterne våre at de diskuterer og samhandler med de selskapene vi investerer i», sier han.

Internasjonale forvaltere
I tillegg holder porteføljeforvalterne seg kontinuerlig oppdatert på forholdene et selskap opererer under. Dette kan f.eks. være hvordan den vitenskapelige utviklingen påvirker den amerikanske farmasøytiske industrien og hvilke dynamikker som kan ha innflytelse på f.eks. den europeiske bilindustrien.

Det er også avgjørende å ha lokalkunnskap om alle markeder der Danske Invest har investeringer. Derfor har Danske Invest alliert seg med en rekke internasjonale forvaltere, som spesielt har ansvar for analysearbeid og investeringer i f.eks. de såkalte vekstmarkedene – som Asia, Afrika og Latin-Amerika.

Danske Invest vant prisene for å skape en langsiktig avkastning som, justert for risiko, er bedre enn konkurrentenes.

«Når man investerer langsiktig, vil det innimellom være volatilitet på markedene, og det kan være forskjell på hvordan spesifikke regionale markeder klarer seg. Når det generelle markedet i f.eks. Latin-Amerika er på vei ned, vil et Danske Invest-fond med aksjer fra Latin-Amerika vanligvis også falle», sier Morten Rasten og fortsetter:

«Men vi har som mål å levere konkurransedyktig avkastning, og hvis et Danske Invest-fond ikke lever opp til denne målsetningen, vil det alltid føre til en evaluering av strategien for det enkelte fondet.»
 

Få investeringsnyheter på e-post

Danske Invests nyhetsabonnement er en gratis e-posttjeneste, hvor du får daglig e-post med kurser og avkastning.

Du på- og avmelder deg ved å skrive inn din e-post adresse.

Info

Noget gik galt.

Warning

Noget gik galt.

Error

Noget gik galt.